Spomladanski piščanec – za vse letne čase – z omako za žar

SESTAVINE (za 4 osebe):

  • 1 cel piščanec, očiščen
  • 2 žlici (35 ml) olivnega olja
  • Kos masla (20-25 g)
  • Manjša rdeča čebula, olupljena, prerezana na pol
  • ½ limone
  • Žlica žar omake Tiptree
  • 2 žlici (15 ml) Dry Martinija
  • Dve rezini slanine


Za zgostitev omake:
Beurre Manié  (pregneti kos zmehčanega masla z enako količino moke v homogeno maso) ali zmešaj marantino moko z malo vode.


PRIPRAVA:

Segrej olje in maslo v ognjevarni posodi.
Položi piščanca v posodo najprej s prsmi navzdol, potem pa previdno obračaj, da se z vseh strani lepo zapeče.
Odmakni posodo s štedilnika.
Pol limone vstavi v piščanca in dodaj polovici čebule v posodo.
Zmešaj žar omako Tiptree in Dry Martini ter prelij čez piščanca.
Položi rezini slanine čez piščanca in na štedilniku segrej, da sokovi v posodi zavrejo.
Prestavi posodo v pečico segreto na 180˙C za uro do uro in pol.
Preveri, da je meso v celoti pečeno.
Posodo vzami iz pečice, prestavi piščanca drugo ogreto posodo in shrani za nekaj minut na toplo, preden ga razrežeš.

Priprava omake:
Odlij ali z žlico odstrani odvečno maščobo iz posode, da ostanejo samo sokovi.

Zgostitev omake:
Sokovom v posodi dodaj zgneteno maslo ali marantino moko, segrej na štedilniku in mešaj, da se zgosti. Dodaj jušno osnovo ali vodo, če je potrebno.

Kategorija: Recepti Omake Tiptree